Digitaltog.dk
ESU anlægsudstyrMärklin anlægsudstyrMärklin digitalUhlenbrock anlægsudstyr

Märklin digital – det naturlige valg

Märklin digital – Valget

Hvis du har en analog Märklinbane eller -samling og ønsker at køre digitalt, har du en række valgmuligheder. Først og fremmest skal enhver digital modelbane have en centralenhed, en strømforsyning og et eller flere lokomotiver med indbygget dekoder.

Udover “Mobile station”, som kræver en særlig tilslutningsskinne, kan man slutte direkte til sporene – man skal dog fjerne evt. radiostøjsikringsmoduler (findes f.eks. indbygget i visse M-spor og nogle K-tilslutningsspor), idet de giver problemer ved digital kørsel.

Huse belyses uafhængigt af banen med en eller anden gammel trafo.

Sporskifter og andre magnetartikler udbygger man til – her ville jeg vælge Viessmann eller LDT dekodere, da sporskiftet eller signalets skiftemagnet med disse dekodere kan strømforsynes uden belastning af kørestrømmen med brug af anden trafo.

Til treskinne kan du vælge flere veje:

  • Märklin/Motorola Digital ~ (tidligere, nu udgået system)
  • Märklin Systems – (tidligere, nu udgået system)
  • Märklin digital med mobile station eller Central Station
  • Uhlenbrock Intellibox
  • ESU
  • m.fl.

Märklins egen hjemmeside er (naturligvis) den mest omfattende og nyskabende af producenternes hjemmesider. Bl.a. kan du gennemgå et web-baseret kursus i Mobile Station og efterfølgende få et diplom, som dette.

 

Klargøring af M-spor (metalspor) til digital drift. Læs her.

Märklin/Motorola Digital ~

Märklins egen gennemprøvede system, som også kaldes Motorola I eller Motorola II. Består grundlæggende af enten en 6021 Centralenhed eller en Delta control. Fås kun brugt og forholdsvist billigt, hvis du “kun” vil køre digitalt og ikke har behov for at tilslutte sporskifter, pc m.m.

Kan tilsluttes og anvendes på alle typer af Märklin H0 spor (M-, C- og K-spor).

Märklin Delta-box

Øverst den nyeste version 66045 og nederst den oprindelige 6604 (fås også med blå plast). Begge versioner strømforsynes af en standard Märklin 30/32W transformator.

De kan kontrollere anlæg med op til 4 lokomotiver på faste adresser.

Den gamle 6604 kan ikke tænde og slukke [Function], som normalt anvendes til lys, det kan den nyeste 66045. Ingen af dem kan anvendes med lyddekodere.

Begge kan ved senere udbygning af anlægget benyttes som forstærker (booster) til Märklin 6021 eller Uhlenbrock Intellibox.

Dekodere skal være Märklin/Motorola kompatible.

Märklin Centralenhed 6021

Strømforsynes med 32W eller mere – normalt med minimum 50W. Kan kontrollere anlæg med op til 80 lokomotiver. Kan senere udbygges med alskens udstyr og kontrollere fra f.eks. Uhlenbrock. Billig “fuld-digital” start, men udbygning er dyrere end f.eks. Uhlenbrock Intellibox, hvis man f.eks. ønsker at styre sporskifter og tilslutte til pc.

Dekodere skal være Märklin/Motorola kompatible.

Märklin Systems

Märklins nyere digitalsystem til lokomotiver med Märklin/Motorola eller Mfx dekodere.

Mobile Station 1

Prisbillig start – bedst egnet til Märklins egne lokomotiver med Mfx dekodere. Kan senere anvendes som “håndterminal” til Märklin Central Station eller Uhlenbrock Intellibox (via interface). Kan ikke anvende alle Mfx dekoderes funktioner.

Central Station 1

Märklin Systems egentlige centralenhed – i forhold til Mobile station – som 6021 i forhold til Delta.

Märklin Digital (mfx/mLD)

Mobile Station 2

Central Station 2 og Central Station 3

Uhlenbrock Intellibox

Multi-enhed, som indeholder Centralenhed, sporskifte “Keyboard”, tilbagemeldingsmodul, pc-interface m.m. i en og samme enhed.

Kan kontrollere anlæg med op til 256 lokomotiver.

Kan anvendes blandet til alle dekodere, som overholder standarderne Märklin/Motorola elle DCC, hvilket giver en meget stor frihed i forhold til dekodervalg.

Kan umiddelbart virke som et dyrt valg – men på sigt vil udbygningen af de andre systemer kunne overstige omkostningen ved en Intellibox. Som det fremgår af [Mine komponenter], havde jeg valgt Intellibox som min centralenhed i mit andet digitale system.