Digitaltog.dk
Dekodere og omskiftereDigital modeljernbane

Hvilken dekoder

En oversigt over oversatte dekodere og deres egenskaber finder du i denne PDF-fil.

vis du er i tvivl om, hvilken dekoder der er i dit lokomotiv, kan du finde hjælp i denne fil, som indeholder en oversigt over dekodere og CV07 / CV08 værdier. Lige præcis disse CV’er er en hjælp i forbindelse med DCC dekoder og multiprotokoldekodere, som forstår både DCC og Märklin Motorola, da CV 08 indeholder information om producent og CV 07 producentens information om version.

Bemærk, at du helt grundlæggende skal vælge dekoder efter:

 • Motortype (AC/DC). Desværre misforstået af mange, som tror, at en dekoder til digital-systemet AC (Märklin) er det samme som en dekoder til en AC-motor. Det går bare ikke, hvis dekoderen er til en DC-motor.
 • Digitalsystem (DCC, Märklin Motorola, Märklin mfx, Selectrix, Fleischmann FMZ etc.)
 • Behov for ekstrafunktioner
 • Behov for acceleration, bremsning, belastningsuafhængighed etc.
 • Størrelse
 • Dekoderbelastning (500 mA er f.eks. for lidt til større lokomotiver)
 • m.m.

Justering af dekoderen og opsætning af CV’er i diverse dekodere omfatter bl.a.

 1. Start Volt
  Hermed menes hvor mange “volt”, der skal sendes til motoren ved køretrin 1. Når “volt” er i anførselstegn, er det fordi, det egentlig er noget vrøvl at betegne det som “volt”, da der jo som bekendt er konstant 12 eller 16 volt i sporet. Volt betegnelsen handler om motoren, d.v.s. hvor mange volt, der ved analog drift skal til for at få motoren til at begynde at køre lokomotivet.Det er ikke helt ligegyldigt at sætte denne parameter (hvis dekoderen giver mulighed for det). Hvis motoren normalt starter ved 4 Volt og start volt er sat til 2 Volt, vil køretrin 1 være spildt – der sker ganske enkelt ingenting. Omvendt hvis startvolt er sat til 4 Volt og motoren kan starte ved 2 Volt, vil lokomotivet køre alt for stærkt i køretrin 1.
 2. Mellemste og højeste hastighed
  Indstillingen af disse parametre sker ved at prøve sig frem. 2 lokomotiver er sjældent helt ens. Til hjælp har jeg lavet denne tabel over hastighed og skala. Klik her for PDF-fil.
 3. Acceleration og bremselængder
 4. Bremsesystem / automatisk genkendelse